KHASIAT CEKUR
Kakmanis dah jatuh cinta dengan cekur nie. Suka sangat rasa dia. Rasa ala ala pedas macam halia tapi yang penting penuh kjasiat.
Rupanye cekur ni bukan lah setakat sedap jer. Banyak pulak khasiat nye.
Bila Kakmanis cari dekat gugel, jumpe lah khasiat yang sederet nie.
Meh Kakmanis share kan
Antara cekur nie,
🔥 Sembuhkan kembung perut dan perut memulas.
🔥 Kurangkan bengkak.
🔥 Legakan batuk dan sakit tekak.
🔥 Hilangkan lenguh dan sakit sendi.
🔥 Hilangkan kelemumur dan kutu kepala.
🔥 Sembuhkan selsema hanya dengan menghidu jer.
🔥 Merawat jerawat.
🔥 Sakit gigi.
🔥 Sakit kepala.
🔥 Ubati sembelit.
🔥 Ubati resdung.
🔥 Lancarkan darah haid.
🔥 Lancarkan perjalanan darah dalam badan.
🔥 Wangikan badan.
Cekur nie sangat bagus untuk pecahkan angin dalam urat saraf dan juga baik untuk wanita yang dalam pantang, mengalami keguguran, atau pun yang masih menyusukan anak.
Orang lelaki pun boleh minum air nie.
Bahan bahan air kencur
2 genggam cekur / kencur
1 genggam halia
1 gengam beras yang dah dicuci dan dirend 3jam
1 ketul gula melaka kecil
1 sudu teh bunga cengkih
1 liter air
Cara penyediaan:
👉 Cuci beras dan rendam selama 3 jam sampai nampak putih.
👉 Cuci dan kupas kulit cekur / kencur dan halia.
Masukkan beras, cekur dan halia ke dalam blender dan blendkan sampai jadi pes.
👉 Tuangkan pes itu ke dalam periuk tanah liat.
Masukkan bunga cengkih dan gula Melaka.
Masak sampai mendidih dan tapiskan untuk asingkan air dan hampasnya.
👉 Biarkan sejuk sebelum masuk botol.
👉 Minum 1 kali atau 2 kali sehari ikut keperluan badan.
👉 Minum suam, panas atau sejuk ikut keperluan badan masing masing. Dalam amalan berjamu, amat penting supaya mengamalkan secara berpada pada dan jangan terlalu taksub sampai membebankan badan.
👉 Jangan dicampur minum dengan ubat atau vitamin lain. Jarakkan masa sekurang kurang 1 ke 2 jam. Pastikan juga minum banyak air suam supaya jamu dapat bekerja dengan lebih berkesan.
👉 Selain membuang angin, air kencur juga membantu menyembuhkan kembung perut, melegakan perut memulas, mengurangkan bengkak, melancarkan darah haid, melegakan batuk dan sakit tekak, menghilangkan lenguh sakit sendi, mewangikan badan, serta melancarkan perjalanan darah.
Ada jugak yang campurkan cekur dalam masakan. Kakmanis tak cuba lagi, sebab lagi suka makan macam ulam tu.
MasyaAllah banyak sangat khasiat cekur nie. Bukan biasa biasa tau. Nampak jea kecik gitu.
Moga bermanfaat iye
Boleh share 😍
Follow Kakmanis Akmal Hamid untuk banyak lagi info yang best. 😊
#AkmalHamid
Rupanye cekur ni bukan lah setakat sedap jer. Banyak pulak khasiat nye.
Bila Kakmanis cari dekat gugel, jumpe lah khasiat yang sederet nie.
Meh Kakmanis share kan
Antara cekur nie,
🔥 Sembuhkan kembung perut dan perut memulas.
🔥 Kurangkan bengkak.
🔥 Legakan batuk dan sakit tekak.
🔥 Hilangkan lenguh dan sakit sendi.
🔥 Hilangkan kelemumur dan kutu kepala.
🔥 Sembuhkan selsema hanya dengan menghidu jer.
🔥 Merawat jerawat.
🔥 Sakit gigi.
🔥 Sakit kepala.
🔥 Ubati sembelit.
🔥 Ubati resdung.
🔥 Lancarkan darah haid.
🔥 Lancarkan perjalanan darah dalam badan.
🔥 Wangikan badan.
Cekur nie sangat bagus untuk pecahkan angin dalam urat saraf dan juga baik untuk wanita yang dalam pantang, mengalami keguguran, atau pun yang masih menyusukan anak.
Orang lelaki pun boleh minum air nie.
Bahan bahan air kencur
2 genggam cekur / kencur
1 genggam halia
1 gengam beras yang dah dicuci dan dirend 3jam
1 ketul gula melaka kecil
1 sudu teh bunga cengkih
1 liter air
Cara penyediaan:
👉 Cuci beras dan rendam selama 3 jam sampai nampak putih.
👉 Cuci dan kupas kulit cekur / kencur dan halia.
Masukkan beras, cekur dan halia ke dalam blender dan blendkan sampai jadi pes.
👉 Tuangkan pes itu ke dalam periuk tanah liat.
Masukkan bunga cengkih dan gula Melaka.
Masak sampai mendidih dan tapiskan untuk asingkan air dan hampasnya.
👉 Biarkan sejuk sebelum masuk botol.
👉 Minum 1 kali atau 2 kali sehari ikut keperluan badan.
👉 Minum suam, panas atau sejuk ikut keperluan badan masing masing. Dalam amalan berjamu, amat penting supaya mengamalkan secara berpada pada dan jangan terlalu taksub sampai membebankan badan.
👉 Jangan dicampur minum dengan ubat atau vitamin lain. Jarakkan masa sekurang kurang 1 ke 2 jam. Pastikan juga minum banyak air suam supaya jamu dapat bekerja dengan lebih berkesan.
👉 Selain membuang angin, air kencur juga membantu menyembuhkan kembung perut, melegakan perut memulas, mengurangkan bengkak, melancarkan darah haid, melegakan batuk dan sakit tekak, menghilangkan lenguh sakit sendi, mewangikan badan, serta melancarkan perjalanan darah.
Ada jugak yang campurkan cekur dalam masakan. Kakmanis tak cuba lagi, sebab lagi suka makan macam ulam tu.
MasyaAllah banyak sangat khasiat cekur nie. Bukan biasa biasa tau. Nampak jea kecik gitu.
Moga bermanfaat iye
Boleh share 😍
Follow Kakmanis Akmal Hamid untuk banyak lagi info yang best. 😊
#AkmalHamid
Comments
Post a Comment